La Seu medieval


Avui faré com el Paco Umbral i parlaré del meu llibre, Història de la Seu d’Urgell medieval, d'Anem Editors, que si tot va bé presentarem el proper divendres dia 24 de març a les 20 h a la sala Sant Domènec de la Seu. És un llibre que ja feia temps que tenia ganes de fer, però va caldre una pandèmia per començar a plasmar la idea sobre el paper i dos anys més per enllestir-ho, és a dir, que no ens hi hem posat per poc. Cal dir, això sí, que he gaudit molt escrivint-lo i compartint avenços i incidències amb les persones que són degudament reconegudes a la seva introducció, i a qui estic profundament agraït. També tinc un deute molt especial amb la Carme Batlle, pionera de l’estudi sistemàtic i acadèmic de la ciutat amb el seu llibre La Seu d’Urgell medieval: la ciutat i els seus habitants, publicat l’any 1985 i que ha estat el punt de referència necessari i imprescindible per poder-me posar amb aquesta nova versió sobre el mil·lenni medieval de la nostra ciutat. Calia un nou llibre sobre aquest tema? Penso que sí: tot i que poques, s’han fet algunes intervencions arqueològiques que ens han aportat noves dades —algunes de ben sorprenents, com la presència d'uns remots menjadors d'ostres que van deixar els seus residus sota de l'actual catedral—, s’ha sistematitzat la documentació de l’Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell, que ara tot just ha fet deu anys des de la seva obertura, i s’han anat publicant noves recerques que permeten presentar una història renovada i actualitzada, que no treu que d’aquí un temps algú altre hagi de tornar a revisar i actualitzar, perquè així avança el coneixement històric.

S’ha mirat d’escriure-ho tot en un to més aviat divulgatiu, tot i que sobre això hauran de ser els lectors que decideixin si ens n’hem sortit bé, i hem mirat d’encabir els mil anys d’història medieval en les 413 pàgines que té el llibre, que s'articulen amb els capítols següents:

  1. Guspires en la foscor (531-1010)
  2. Construint la Ciutat de Déu (1010-1035)
  3. Els vuit pilars de la terra (1035-1196)
  4. La Guerra dels Vuitanta Anys (1196-1278)
  5. Aixecant la ciutat dels homes (1278-1348)
  6. Els quatre genets (1348-1430)
  7. Visca la terra (1430-1472)

Hem estructurat la temàtica en tres eixos principals: l’evolució urbanística, les realitats socioeconòmiques i les institucions senyorials i municipals. El relat d’aquests tres eixos s’enriqueix amb les circumstàncies de personatges que, en la seva mesura, han fet de la nostra ciutat allò que és a l’actualitat, com ara un bisbe herètic que va fer anar de corcoll els principals teòlegs de l’Europa carolíngia, un comte de Barcelona enterrat a Castellciutat, un mestre d’obres que tothom es pensava que era d’Itàlia i va resultar ser de Nargó, una bruixa engarjolada que va provocar un greu conflicte institucional entre cònsols i bisbat, un sagristà que va organitzar un complot per assassinar el bisbe a Tresponts, una vídua jueva que va haver de compaginar la cura dels fills amb els negocis del seu difunt espòs, un ofegat al Segre a qui els cònsols de la Seu van fer desenterrar del cementiri d’Arfa per considerar que calia enterrar-lo a la Seu o vint-i-cinc andorrans armats que van ocupar el palau episcopal per protegir els interessos del bisbe davant dels urgellencs. Aquestes són algunes de les històries que es podran trobar al llibre i que, confio, ajudin a entendre millor la nostra ciutat i, en definitiva, a passar una bona estona.

Comentaris

Entrades populars